niedziela, 5 kwietnia 2009

Tagine z tunczykiem



Kazdy zna tagine. Marokanskie. Pyszne kawalki mieszne w sosie, rodzaj naszego "gulaszu". W Tunezji tagine to zupelnie inna potrawa - rodzaj jajecznej zapiekanki. Sa rozne rodzaje tagine: najabardziej "klasyczne" z ziemniakami i watrobka, albo z makaronem, z tunczykiem, czy z kurczakiem w srodku. Stale przy wiekszosci rodzajow tagine sa ziemniaki, zielona pietruszka, bulka tarta, serek... No przede wszystkim jajka :)

No to zaczynamy,

skladniki:

  1. 10 jaj
  2. mala puszka tunczyka
  3. cebula
  4. peczek zielonej pietruszki
  5. ze 3 ziemniaki
  6.  duza lyzka bulki tartej
  7. garsc tartego sera (najlepiej w rodzaju parmezan)
  8. kamun (kmin rzymski), kolendra, sol (lub gotowa mieszanka ras-el-hanout)
  9. olej 
  10. ewentualnie platy ciasta na brik

Ziemniaki obieramy i kroimy w drobna kosteczke, podsmazamy na zloto na oleju, odsaczamy na serwetce

Pietruszke drobno siekamy

Cebule drobno siekamy.

Warzywa mieszamy, dodajemy odsaczonego tunczyka, bulke tarta, ser, doprawiamy i dokladnie mieszamy, po jednym wbijamy 9 jaj caly czas dokladnie mieszajac.

Blaszke smarujemy olejem, jezeli mamy ciasto jak na brik wykladamy nim blaszke (jezeli nie mamy ciasta wystarczy bulka tarta do wysypania blaszki), wlewamy mieszanke jajeczna, wyrownujemy powierzchnie, posypujemy odrobina tartego sera i smarujemy rozmaconym jajkiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni, najlepiej sprawdzic patyczkiem czy jest dopieczone w srodku.

Kroimy na kwadraty lub prostokaty (a wlasciwie szesciany lub prostopadlosciany).

Podaje sie jako "side dish" dodatek do dania glownego.

1 komentarz:

Gosia Oczko pisze...

Świetny pomysł! A tuńczyka lubię :)